dinsdag 30 augustus 2011

Ollie B. Bommel en Tom Poes in De Nieuwe IJstijd, een muzikaal stripverhaal

In 2012 is het precies 100 jaar geleden dat de Nederlandse schrijver en tekenaar Marten Toonder werd geboren. Ter gelegenheid van de herdenking van dit geboortejaar zal op 20 januari 2012 een nieuwe oorspronkelijke Bommelmusical in première gaan in het oude Luxor Theater te Rotterdam, Toonders geboortestad. De Nieuwe IJstijd wordt geproduceerd en uitgebracht door OpusOne, het gezelschap dat in 1998 haar 10-jarig jubileum vierde met ‘De Trullenhoedster’, een ander Bommelavontuur uit het rijke oeuvre van Marten Toonder. ‘De Nieuwe IJstijd’ werd door Toonder getekend en geschreven in het najaar van 1947. Het verhaal getuigt van een opmerkelijk heldere kijk op maatschappelijke ontwikkelingen, die nog altijd verbazend actueel is.


Het is september en van de ene op de andere dag gaat het vriezen en sneeuwen. Dat is niet normaal en heer Bommel en Tom Poes komen er al snel achter dat de geleerde professor Sickbock een methode heeft ontdekt om de aardas te kantelen, zodat de Noordpool ijsvrij wordt en de poolkappen gaan smelten.
De bewoonde wereld wordt daardoor onbewoonbaar en de onbewoonbare wereld bewoonbaar. Vele rijke bodemschatten komen tevoorschijn voor professor Sickbock die macht en wereldheerschappij nastreeft. Uiteraard weet heer Bommel, geholpen door Tom Poes, net op tijd een mondiale ramp te voorkomen.

Dit verhaal wordt aangevuld met elementen uit andere Bommelvertellingen en wordt gepresenteerd in een visueel spectaculair decor zodat deze productie een ware hommage is aan één van Nederlands grootste schrijvers én illustratoren.

De rollen van Heer Bommel en Tom Poes worden gespeeld door twee gelauwerde musicalacteurs: Roberto de Groot (Cats, Evita) kruipt in de rol van “een Heer van Stand” en Suzan Seegers (finaliste van Op zoek naar Evita en bekroond met een musical award voor haar rol in Urinetown) is de verassende keuze voor Tom Poes. Het nieuwe musicaltalent Yoran de Bont (Urinetown) geeft gestalte aan o.a. professor Sickbock.

De voorstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met de Toonder Compagnie. Verhaalbewerking is van John Yost, Coot van Doesburgh schrijft de teksten, Stefan Osadzinski levert de muziek, het toneelbeeld is van Coen Bouman en Frans Schraven zorgt voor de regie.

Landelijke tournee: 9 december 2011 t/m 3 mei 2012

Leeftijdsindicatie: 8+

Zie voor de volledige speellijst http://www.bommelmusical.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten