vrijdag 11 mei 2012

Een eerbetoon aan een Heer van Stand en zijn Oude Schicht

In het jaar 1912 werd de schrijver/tekenaar Marten Toonder geboren. Hij is de schepper van de Bommelsaga, 177 verhalen van heer Bommel en zijn jonge vriend Tom Poes die tussen 1941 en 1986 in verschillende dagbladen verscheen. Daarna verschenen de verhalen in boekvorm in een miljoenenoplage. Met deze verhalenreeks heeft Toonder een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse cultuur.

Zowel wat betreft de inhoud als het taalgebruik wordt Toonder gerekend tot Nederlands grootste schrijvers van de 20ste eeuw.

Een beroemde schepping in de verhalen is de Oude Schicht, Bommels automobiel, die hij, ondanks alle technische vooruitgang trouw blijft.

In het automobielmuseum Louwman, Leidsestraatweg 57 in Den Haag is een minitentoonstelling voor Toonder ingericht met de nadruk op heer Bommels Oude Schicht.
Omdat de Oude Schicht gebaseerd in op de Spijker uit 1912 is deze expositie naast deze oldtimer geplaatst.

In dit jaar 2012 vieren wij honderd jaar Marten Toonder met een groot aantal activiteiten: in het stripmuseum in Groningen, in kasteel Doorwerth en in het Letterkundig Museum in Den Haag worden uitgebreide exposities verzorgd.
Museum De Bommelzolder geeft powerpointpresentaties op aanvraag en verzorgt materiaal voor verschillende grote en kleine tentoonstellingen.

Herdrukken van Toonders oeuvre en boeken over Toonder (zoals de biografie door Wim Hazeu) komen dit jaar uit. Alle informatie vindt u op http://www.toonderjaar.nl/

Museum De Bommelzolder bedankt de directie van automuseum Louwman voor de bereidwilligheid dit jaar aandacht te besteden aan Marten Toonder en de Oude Schicht.

ALS U BEGRIJPT WAT IK BEDOEL!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten