zondag 26 augustus 2012

100 jaar Marten Toonder: 'Als u begrijpt wat ik bedoel’

100 jaar Marten Toonder: Áls u begrijpt wat ik bedoel’

Donderdag 18 november en woensdag 7 november 

Bij de opening (11 oktober) van de Marten Toonder-tentoonstelling in het Letterkundig Museum verschijnt de lang verwachte biografie van de vermaarde schepper van o.m. Heer Bommel en Tom Poes door Wim Hazeu. U kent hem van zijn biografieën over Achterberg, Escher, Slauerhoff en Vestdijk en de succesvolle literaire dagtochten. We nodigen u uit voor een dagtocht gewijd aan Marten en Phiny Toonder. Beiden werden 100 jaar geleden geboren en beiden staan aan de basis van het literaire stripverhaal in ons taalgebied.

Programma:

U wordt om 10.00 uur ontvangen in het Letterkundig Museum in Den Haag (ingang Koninklijke Bibliotheek, vlak naast CS – MJK meenemen) met koffie en een Tom Pouce. Wim Hazeu spreekt hier op zijn bekende levendige manier over Marten Toonder, die zo graag de Walt Disney van Europa wilde worden en die veel, ook Tom Poes, dankte aan zijn vrouw Phiny Dick. Daarna is hij uw gids bij de overweldigende Toondertentoonstelling en is er gelegenheid zijn gesigneerde biografie te kopen. Vervolgens rijden we per touringcar naar Leiden, de bakermat van Toonders werk en van zijn leven met Phiny.

Er wordt een 45 minuten durende wandeling gemaakt, te beginnen bij de oude kazerne aan de Morsch-poort en het Galgewater waar hij zijn carrière begon op de plek van Rembrandts geboortehuis. Wim Hazeu leidt ons langs literaire plekken aan de mooiste Leidse grachten en staat stil bij de beroemde Hortus Botanicus, waar Marten Toonder Phiny ten huwelijk vroeg en waar hij inspiratie vond voor zijn latere scheppingen Kwetal en Pee Pastinakel.

Bij restaurant ’t Fust staat ‘een gezonde doch voedzame maaltijd’ voor ons klaar met o.m. pastinaak en heerlijke huiswijn om op Marten Toonder te klinken. Na de lunch rijden we naar museum De Bommelzolder in Zoeterwoude waar Toonderkenner Pim Oosterheert ons een blik gunt in zijn unieke verzameling werken van en over Marten Toonder en Phiny Dick. Tevens zien we op dvd Adriaan van Dis de grootmeester van het stripverhaal interviewen. Vervolgens steken we over naar Kaasboerderij Captein voor een drankje en kaas ter afsluiting van de Toonderdag. Ca. 17.00 uur zijn we terug bij CS Den Haag. Prijs € 82 p.p.

Thera Coppens
Tromplaan 7A
3742 AA Baarn
T. 035 5422091
F. 035 5430975

www.historisch-toerisme-bureau.nl (klik op najaarsdagtochten)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten