dinsdag 27 november 2012

Een Heer van stand in het Stroomhuis


Op vrijdag 30 november houdt Toonderkenner Pim Oosterheert een lezing over leven en werk van de tekenaar/schrijver Marten Toonder in het Neerijnense Stroomhuis. Tegelijk vindt daar tot 7 januari een expositie plaats over deze zelfde veelzijdige kunstenaar.

Dit jaar zou Marten Toonder 100 jaar oud zijn geworden. Lezing en expositie zijn dan ook een eerbetoon aan deze veelzijdige artiest. Want wie Bommelstein en heer Bommel zegt, denkt toch ook aan kasteel Waardenburg tegenover (Zalt)bommel. En herkent men Faust en Mephisto niet in professor Sickbock?


In zijn presentatie brengt Pim Oosterheert zowel de schrijver als de tekenaar Marten Toonder onder de aandacht. Vooral in de verhalen rond Olivier B Bommel toonde Toonder zijn inzichten en vaardigheden op grootse wijze.

Oosterheert vertelt over de twee werelden waartussen Olivier B Bommel zich beweegt. Enerzijds het georganiseerde Rommeldam, een parodie op onze eigen samenleving. Anderzijds de wereld van het Donkere Bomenbos en de Zwarte Bergen waar mystiek en magie nog een rol spelen en waar, voor ons, vreemde normen gelden. Ook gaat hij in op de plaats die de Heer van stand tussen die werelden inneemt. Dit alles ondersteunt hij met Toonders meesterlijke tekeningen en teksten.

De tentoonstelling biedt een boeiend kijkje in de wereld van Marten Toonder.

LEZING VR 30 NOVEMBER

EXPOSITIE 30 NOV TOT 7 JAN

TENTOONSTELLING GEOPEND VAN 13 TOT 16 UUR

OP VRIJDAG, ZATERDAG, ZONDAG & TWEEDE KERSTDAG

De lezing begint om 20.00 uur. Toegang: € 12,50, inclusief koffie of thee in de pauze.

TOEGANG EXPOSITIE IS GRATIS

Meer informatie op: http://www.stroomhuisneerijnen.nl/exposities.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten